Jak minimalizovat náklady?

předchozím článku jsme se zabývali takovým širším pohledem na problematiku ohledně stoplossů a trochu nestandardního pohledu na ně. V závěru jsme došli k tomu, že je potřeba náklady, neboli v tomto případě stoplossy, minimalizovat a nyní si ukážeme, jak tomu jít naproti.

Nastavujte stoploss

Obchodní plán je jedním ze základních prvků pro systematický trading. Je dobré si umět věci spočítat. Pokud začneme podnikat, jako základ nám poslouží podnikatelský plán. Neskočíme do toho jen tak po hlavě. Bude velice užitečné umět si předběžně spočítat, jaké bude mít firma náklady a jaké výnosy. Ukáže se tak, jestli má projekt smysl. Při převodu do tradingu je to jednoduché. Stoplossy jsou náklady. Pokud stoploss nemám, neexistuje pro mě jasně stanovený náklad, se kterým můžu ve svých výpočtech počítat a podnikání pak nedává žádný smysl. Nedokážeme říct, za jakých podmínek se dokážu dostat do zisku a co pro to musím udělat.

Neposouvejte stoploss

V žádném případě neposouvejte stoploss! Stoploss k obchodu prostě patří tak, jak jste ho nastavili. Pokud ho kdykoliv posunete, měníte tím pravidla. Je to stejné, jako byste například nechávali dodavatele měnit cenu. Objednáme maso do restaurace za předem domluvenou částku 5 000 CZK. Přijede náš dodavatel, přiveze domluvené maso, ale řekne, že cena 5 000 CZK neplatí a musíme zaplatit za maso 7 000 CZK. Pokud to přijmeme, změnili jsme podmínky a najednou nám v podnikání chybí další 2 000 CZK, se kterými jsme rozhodně nepočítali. Najednou dostáváme náš podnik, tedy vlastně trading, do ztráty a minimálně velice nekomfortní situace. Následuje větší psychický tlak, nepohoda a z toho ústí další a další chyby.

Učte se z chyb

Člověk není dokonalý tvor a chybování k němu prostě patří. Důležité je umět chyby postupně minimalizovat a hrubší chyby zcela odstranit. Pokud již tedy na chybu dojde, buďte na sebe tvrdí. Zanalyzujte, proč přesně k chybě došlo. Vesměs se bude ve většině případů jednat o dvě výše zmíněné věci. Řekněte si, kolik ta chyba stála. Nejde jen o peníze, které jste ztratili navíc, ale i o ten čas, který věnujete zpětné analýze, frustraci, kterou chyba způsobila apod.

Neudělali jste si plán? To je vlastně asi ta horší varianta. Neznáte tedy mantinely svých nákladů, a to většinou stojí hodně. Vlastně ve většině případů to nakonec stojí úplně vše. To je vždy velká lekce a na tu rozhodně nikdo nezapomene.

Pokud se vrátíme k příkladu s masem, tak si vezměte, že budete mít ve své restauraci každý den čerstvé maso. Restaurace mívají otevřeno 7 dní v týdnu, znamená to tedy, že díky posouvání ceny jste za měsíc přišli o 60 000 CZK. Celá tato částka mohla být použita jako investice nebo jako odměna v případě úspěchu.

Máte problém s disciplínou? Vyzkoušejte například tyto tipy.